Kartläggning – det första besöket

Kartläggning – det första besöket

section-064d32a

Det första besöket är så gott som alltid en Kartläggning. Det tar runt en timme och syftet är att genom observation få en uppfattning om styrkor, över- och underkänslighet och lära känna personen i fråga.

Kartläggningen är helt manuell, det vill säga det är inga mätningar av maskiner, provtagningar eller dylikt. Det är inte heller ett test där man ska uppnå någon slags poäng eller scoring.

Det är några frågor som besvaras och aktiviteter som utförs på det sätt barnet själv väljer att utföra, utifrån given instruktion. Det är allt detta som observeras och som ger icke-dömande information om hur den individuella personens kropp och hjärna fungerar tillsammans.

För Vem

Kartläggningen är utformad för personer som har förmågan att:

  • kunna sitta vid ett bord
  • svara på några frågor
  • på begäran kunna utföra några olika aktiviteter, så gott det går.

Lägsta ålder är runt 5 år, men det kan gå med något yngre barn också, det avgörs individuellt. Om du är osäker på om ditt barn kan genomföra en Kartläggning, ta kontakt med NPF-hjälpen!

Inför besöket

Boka besök via Inför Kartläggningen brukar vi ha ett telefonsamtal med föräldern för att få en bild av
barnet och vad föräldern vill ha hjälp med. Man ska också fylla i två formulär.

Under besöket

Själva Kartläggningen tar ca 1 h. Det är dels några frågor, dels några aktiviteter. Här talar man också om vad man mer specifikt vill jobba med eller bli bättre på. Utifrån de observationer jag gör skapas en Kartläggning av nervsystemet.

Efter besöket

Vid Kartläggningen får man inget Träningsprogram med övningar och aktiviteter. Det får man vid efterföljande besök, inom en vecka från Kartläggningen. Man får alltid en grundlig genomgång av de observationer som gjordes vid Kartläggningen och vilka delar av nervsystemet som tycks vara mest inblandat i de utmaningar som finns, och det man vill ha hjälp med.